Για το Μητρώο Καλλιτεχνών και τα επιδόματα



Το υπουργείο πολιτισμού στις 4/9 εξήγγειλε νέα μέτρα για την ενίσχυση των καλλιτεχνών. €534 μηνιαίο επίδομα για δύο μήνες (Σεπτέμβρη-Οκτώβρη) με την προϋπόθεση οι δικαιούχοι να είναι γραμμένοι στο προαναφερθέν μητρώο. Ένα μητρώο που:

• Δίνει την επιλογή μόνο μιας καλλιτεχνικής/εργασιακής ιδιότητας, τη στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς αναγκαζόμαστε να απασχολούμαστε σε πάνω από μια μορφή εργασίας του κλάδου μας, άρα και με πολλαπλούς εργοδότες

• Δεν συμπεριλαμβάνει κάποιες βασικές κατηγορίες, όπως για παράδειγμα τους δασκάλους ωδείων

• Αποκλείει τους νέους συναδέλφους λόγω της προϋπόθεσης της προϋπηρεσίας τουλάχιστον δύο ετών και πολλά άλλα.

Και φυσικά δε δικαιούνται επίδομα όσοι έχουν σύμβαση σε άλλον εργοδότη, παίρνουν επίδομα ανεργίας ή έχουν πάρει πριν το καλοκαίρι το 800άρι (που μάλλον θεωρούν ότι επαρκεί για 8 μήνες!). Άλλοι δυο μήνες ανεργίας και παράλληλος αποκλεισμός από την επιδότηση, αν δουλέψουμε έστω και λίγες μέρες. Για τα μάτια του κόσμου δηλαδή τα μέτρα. Και ενώ έτσι εμείς ωθούμαστε στη μαύρη εργασία, η Υπουργός ευθαρσώς δηλώνει πως αφού κινούμαστε στη “μαύρη οικονομία” δεν είναι δυνατόν να αποζημιωθούμε όλοι. Λες κι εμείς επιλέξαμε να εργαζόμαστε έτσι. Λες και δεν εξαναγκαστήκαμε σε αυτό.

Παράλληλα ανακοινώνουν ξεδιάντροπα το ποσό των €21,4 εκ. που θα μοιραστεί μόνο σε 20.000 από τους εργαζόμενους των καλλιτεχνικών κλάδων, όπως δείχνει μια απλή διαίρεση. Μέχρι και το προηγούμενο επίδομα το πήραν μόνο 45.000 συνάδελφοι, δηλαδή ούτε οι μισοί από εμάς. Κι ούτε κουβέντα για τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων (αντιστοίχιση κωδικού ενσήμων, διασταύρωση με ΕΦΚΑ κλπ), κι ούτε δείχνουν να απαντούν στα τόσα ερωτηματικά. 

Γι’αυτούς αρκεί να γραφτούμε στο μητρώο καλλιτεχνών.

Τι μας εξασφαλίζει όμως αυτό το μητρώο; Στην πραγματικότητα:

• ούτε σταθερή δουλειά μας παρέχει 

• ούτε ένσημα (άρα άρα ούτε ασφάλιση) μας βεβαιώνει ότι θα έχουμε 

• ούτε εισοδήματα που να καλύπτουν τις ανάγκες μας

• ούτε προστασία από την απόλυση κλπ 

Μας λένε ότι προσπαθούν να μας χαρτογραφήσουν για το καλό μας, ενώ το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν έναν εργασιακό αποκλεισμό και αλληλοφάγωμα των συναδέλφων. Και σίγουρα τα σχέδια τους δε σταματούν εδώ.

Προσπαθούν να μας φιμώσουν πετώντας μας ένα κομμάτι ψωμί και πάλι στο τέλος στο βωμό της ευθύνης να είμαστε εμείς, οι εργαζόμενοι οι μόνοι υπεύθυνοι.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• Επιδόμα σε ΟΛΟΥΣ του εργαζόμενους των καλλιτεχνικών κλάδων για όσο μας απαγορεύουν να εργαστούμε.

• Αναστολή πληρωμών σε ενοίκια, ΔΕΚΟ, τράπεζες, εφορία.

 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ-ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις