Το καλοκαίρι πέρασε η πανδημία, η ανεργία και η εξαθλίωση παραμένουν



Οι εργαζόμενοι στο θέαμα-ακρόαμα καθώς και πολλοί εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους, βιώνουμε νέο τεράστιο εργασιακό πλήγμα. Η κυβέρνηση με πρόσχημα την ‘θετική’ υγειονομική κατάσταση στη χώρα στις αρχές του καλοκαιριού, αποφάσισε την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης και διασκέδασης, ενώ ταυτόχρονα απαγόρευσε τα πανηγύρια και τις δημόσιες εκδηλώσεις. Έτσι μείωσε δραματικά τις θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους στο θέαμα-ακρόαμα. Όσες επιχειρήσεις ή οργανισμοί προχώρησαν σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις/δρώμενα, το έκαναν σε βάρος των εργαζόμενων του κλάδου, μετακυλώντας το κόστος της κρίσης σε αυτούς. Αυτό έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη κατάσταση των μαύρων και κακοπληρωμένων μεροκάματων και νυχτοκάματων.

Η κατάσταση στη δημόσια υγεία αντί να καλυτερεύει, γίνεται χειρότερη. Υποστελεχωμένα νοσοκομεία με ελλείψεις σε υλικά, χαλασμένοι αντιδραστήρες και ελάχιστες ΜΕΘ είναι η πραγματικότητα που επικρατεί, πράγμα που η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει πίσω από το ιδεολόγημα της ατομικής ευθύνης, για να ρίξει το φταίξιμο στον λαό. Το υγειονομικό τοπίο που φτιάχνουν αποτελείται από αστυνομοκρατία, βίαιη καταστολή λαϊκών αγώνων και πορειών, εκκενώσεις καταλήψεων καθώς και επιβολή προστίμων. Τα μέτρα που πάρθηκαν κάθε άλλο παρά υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι, παρά έχουν κατασταλτικό και εισπρακτικό χαρακτήρα.

Οι εργαζόμενοι στο θέαμα-ακρόαμα βρεθήκαμε στο δρόμο το προηγούμενο διάστημα διεκδικώντας δίκαιες αμοιβές, ασφάλιση, περίθαλψη και επιδόματα στα μέτρα των αναγκών μας, κερδίζοντας έτσι τη συμπερίληψη μεγάλης μερίδας του κλάδου μας στα μέτρα στήριξης. Την ίδια στιγμή, σε μια κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα, η κυβέρνηση προχώρησε στη δημιουργία ενός μητρώου καλλιτεχνών ώστε να διχάσει τους συναδέλφους και να τους οδηγήσει στο να ασχολούνται με προτάσεις ως προς τη φύση του μητρώου που μας ταιριάζει. Στην πραγματικότητα όμως, κανένα μητρώο δεν εξασφαλίζει το μισθό και την ασφάλισή μας, παρά μόνο οι αγώνες του κλάδου μας και η αλληλεγγύη προς τα αιτήματα όλων των εργαζομένων. 

Αυτό ακριβώς είναι που φοβάται η κυβέρνηση, τους οργανωμένους αγώνες του λαού και των εργαζόμενων, γι’αυτό μέσα στο καλοκαίρι, ψήφισε νόμο που στην ουσία του, απαγορεύει το δικαίωμα στη διαδήλωση και την διαμαρτυρία. Προσπαθεί να θωρακιστεί για τους επερχόμενους αγώνες μας, γιατί γνωρίζει πολύ καλά, ότι αυτό θα φέρει η αντεργατική πολιτική που ασκεί.

Το υπουργείο πολιτισμού στις 4/9 εξήγγειλε νέα μέτρα για την ενίσχυση των καλλιτεχνών. 534€ μηνιαίο επίδομα για δύο μήνες (Σεπτέμβρη-Οκτώβρη) με την προϋπόθεση οι δικαιούχοι να είναι γραμμένοι στο προαναφερθέν μητρώο. Το ποσό αυτό είναι προκλητικά χαμηλό, καθώς δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τις βασικές μας ανάγκες. Αφού πρώτα μας έχουν εξαθλιώσει, μας εκβιάζουν με ψίχουλα για να γραφτούμε στο μητρώο τους. Γίνεται όλο και πιο καθαρό τι ρόλο παίζει αυτό το μητρώο. Είναι φτιαγμένο για το περιορισμό των εργασιακών μας δικαιωμάτων, μιας και ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να δηλώσει μόνο μια καλλιτεχνική ιδιότητα, αποκλείοντας μεγάλο κομμάτι των συναδέλφων. Επίσης, κανένας νέος συνάδελφος δεν μπορεί να γραφτεί (λόγω της προϋπόθεσης για προϋπηρεσία άνω του ενός έτους) και επιπλέον ένα μεγάλο κομμάτι συναδέλφων, δούλευε ανασφάλιστο, ή με ένσημα άλλων κλάδων.

Αυτοί οι λόγοι μας οδηγούν στην απόφαση να συμμετέχουμε στην πορεία της ΔΕΘ, το Σάββατο στις 6μμ στην Καμάρα. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να διαδηλώσουν μαζί μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Διεκδικούμε:

Οικονομική στήριξη των εργαζομένων στα καλλιτεχνικά επαγγέλματα για όσο καιρό πλήττεται ο κλάδος. Τα 534€ ανά μήνα δεν επαρκούν.

Επίδομα ανεργίας και ασφάλιση σε όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις. Να μην μείνει κανένας χωρίς εισόδημα.

Αξιοπρεπείς πληρωμές, ασφάλιση, κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Όχι στο μητρώο καλλιτεχνών. Δουλειά με δικαιώματα για όλους.

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Άμεσες προσλήψεις στα νοσοκομεία, άνοιγμα καινούριων κλινών ΜΕΘ.

Πρωτοβουλία Μουσικών-Καλλιτεχνών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις