✊Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Μουσικών-Καλλιτεχνών στην Πορεία της 17 Νοέμβρη, 15.30, στο Πολυτεχνείο!



Στην πρώτη φάση της πανδημίας τα μέτρα της καραντίνας μας βρήκανε με ένα σύστημα υγείας διαλυμένο καθώς είχανε κλείσει πανελλαδικά νοσοκομειακές μονάδες (πχ. Το λοιμωδών στην Θεσσαλονίκη) κ η υποστελέχωση ήταν ένα χρόνιο πρόβλημα. Οχτώ μήνες μετά και παρά τις διακηρύξεις για στήριξη του ΕΣΥ, ούτε προσλήψεις είδαμε, αντιθέτως είδαμε τους πρώην χειροκροτούμενους γιατρούς- νοσηλευτές να δέρνονται από τα ΜΑΤ, ούτε καινούργιες ΜΕΘ. Το αποτέλεσμα, όσο τα κρούσματα του COVID αυξάνονται γεωμετρικά, θα είναι η αναπόφευκτη κατάρρευση του συστήματος υγείας, κάτι που θα σημαίνει ότι θα έχουμε νεκρούς και από άλλες αιτίες που όμως δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν κατάλληλα. 

Ήδη από την κρίση του ΄09 και μετά η ένταση της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα ολοένα και αυξάνεται. Οι μισθοί συμπιέζονται συνεχώς, η ελαστικοποίηση γίνεται κανόνας, οι κυριακάτικες αργίες σταδιακά καταργούνται και η εργασιακή ανασφάλεια είναι συνεχώς παρούσα στις ζωές μας. Το νέο “εργασιακό” νομοσχέδιο έρχεται να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση. Καταργεί κάθε έννοια ωραρίου, υπερωριών κ εντέλει μισθού, μέσω κ του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ -SURE. Ταυτόχρονα το σύστημα θωρακίζεται απέναντι σε κάθε προσπάθεια οργάνωσης και διεκδίκησης με αντισυνδικαλιστικές ρυθμίσεις όπως η θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η αυξημένη πλειοψηφία για την λήψη απόφασης για απεργία, η ποινικοποίηση της παρακώλυσης εργασίας, η στην πράξη ενθάρρυνση της απεργοσπασίας, ο χουντικής έμπνευσης νόμος για τις πορείες κλπ.

Μέσα σε αυτό το εργασιακό τοπίο ο κλάδος μας έχει χτυπηθεί τα μέγιστα. Πρίν από την υγειονομική κρίση η ανασφάλιστη εργασία, η απληρωσιά και η εκμετάλλευση, ήταν κανόνας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρχικά να μην μας συμπεριλάβουν σε κανένα μέτρο στήριξης. Μετά από αγώνες που συσπείρωσαν τους εργαζόμενους στην τέχνη καταφέραμε την συμπερίληψη κάποιων συναδέλφων στα μέτρα στήριξης, τα οποία όμως δεν επαρκούν για να ζήσει κανείς, πόσο μάλλον αν έχει οικογένεια.  Την ίδια στιγμή που βλέπουμε να ξοδεύονται πακτωλοί χρημάτων στα ΜΜΕ, σε πολεμικούς εξοπλισμούς και σε σκάνδαλα όπως το “σκόιλ ελικικου” είναι προκλητικό το ότι “δεν υπάρχουν χρήματα” για μας. Ενώ πρακτικά έχουν απαγορεύσει την εργασία στην συντριπτική πλειοψηφία  του κλάδου, δίνουν ψίχουλα σε μερικούς από εμάς, οδηγώντας τελικά στην εξαθλίωση μας. Μας εκβιάζουν  να γραφτούμε σε ένα Μητρώο που δεν λύνει κανένα πρόβλημα αλλά αποκλείει πολλούς  και σπέρνει διχόνοια. 

8 μήνες μετά την πρώτη καραντίνα οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουμε  πρόβλημα επιβίωσης τόσο μεγάλο που κάποιοι ζούμε από συσσίτια. Παρόλη την τρομοκρατία και την καταστολή και τον υγειονομικό κίνδυνο, είναι επιτακτικό να ξαναβγούμε στους δρόμους να συζητήσουμε και να οργανώσουμε τους αγώνες μας γύρω από τις ανάγκες μας για ζωή, δουλειά , αξιοπρέπεια, ελευθερία. Η αλληλεγγύη γεννιέται μέσα από τους κοινούς μας αγώνες.

Θεωρούμε ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, αναγκαίο τον οργανωμένο αγώνα, γι αυτό και όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε σε συμμετοχή στην πορεία της 17ης Νοέμβρη. Να σπάσουμε στην πράξη την απαγόρευση συναθροίσεων του Χρυσοχοϊδη. Δεν αγνοούμε ούτε υποτιμούμε την επικινδυνότητα της υγειονομικής κατάστασης. Τηρούμε τα μέτρα ασφάλειας (μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις, αν κάποιος έχει οποιοδήποτε σύμπτωμα μένει σπίτι κλπ). Οι αγώνες δεν διασπείρουν τον ιό, οι αντιλαϊκές πολιτικές έχουν κόστος ανθρώπινες ζωές.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά μας, για:

✊   Να στηριχθεί το σύστημα υγείας με νέες προσλήψεις προσωπικού, με άνοιγμα νέων ΜΕΘ και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για το προσωπικό

✊ μηνιαίο επίδομα που να καλύπτει τις καθημερινές μας ανάγκες, για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι να επανέλθει ο κλάδος σε κανονική λειτουργία.

✊   επίδομα ενοικίου και ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, νερού κλπ

✊   επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις και δωρεάν ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο το διάστημα ανεργίας

✊   Όχι στις αντεργατικές ρυθμίσεις που χτυπάνε τα δικαιώματα των εργαζομένων

✊ Καμία περιστολή δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις