Επιδότηση όλων των καλλιτεχνών για όσο χρειαστεί!


Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, πριν ακόμα ξεκινήσουν οι καραντίνες, οι εργαζόμενοι στο θέαμα-ακρόαμα, βλέπουμε τις προγραμματισμένες μας δουλειές να εξαφανίζονται. Αυτό μας καθιστά έναν από τους κλάδους που επλήγησαν τα μέγιστα. 

Παρόλο που η ζημιά που υποστήκαμε είναι από τις μεγαλύτερες, τα κρατικά επιδόματα που δόθηκαν στους καλλιτέχνες είναι από τα μικρότερα: σύνολο 1868 (το 800άρι της άνοιξης-πρώτης καραντίνας και τα 534 εις διπλούν για τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη) για 9μήνες. 

Έχει ενοχοποιηθεί η διασκέδαση και η ψυχαγωγία σαν μέγιστος κίνδυνος διασποράς του ιού. Αυτό είναι ένα ψέμα, το οποίο προσπαθεί να φορτώσει στις πλάτες των καλλιτεχνών και του κοινού το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο ήρθε με το άνοιγμα των συνόρων για τον τουρισμό. Στις λίγες συναυλίες και παραστάσεις που έγιναν τηρήθηκαν όλα τα μέτρα χωρίς να υπάρχει υγειονομικό πρόβλημα, αν και υπήρξε τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, καθώς οι απολαβές ήταν σημαντικά μικρότερες και οι παραγωγές ασύμφορες..

Έχουμε γράψει και σε παλαιότερα κείμενα (βλέπε: https://protoboulia-mousikon-kallitechnon.blogspot.com/) για τις συνθήκες εργασίας στις οποίες πάτησε το Υπουργείο Πολιτισμού και η κυβέρνηση για να μας μεταχειριστεί σαν να μην υπάρχουμε. Μετά από τις κινητοποιήσεις του κλάδου, το ΥΠΠΟ αναγκάστηκε να δώσει τα ψίχουλα που έδωσε, τώρα όμως που έχει σκληρύνει και η στάση της κυβέρνησης απέναντι σε κάθε κινητοποίηση και οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν είναι στους δρόμους, εξαφανιστήκαμε πάλι από το χάρτη των επιδομάτων. Όσοι απασχολούνταν σε έναν σταθερό εργοδότη και κατάφεραν να μπουν σε καθεστώς αναστολής, ήταν “τυχεροί”, ενώ οι υπόλοιποι που απασχολούνταν σε παραπάνω από έναν εργοδότες ή ήταν σε καθεστώς ανασφάλιστης εργασίας (μουσικοί που εργαζονται σε νυχτερινά κέντρα, συναυλίες κτλ), μείναν ξανά χωρίς κανένα εισόδημα και χωρίς να περιμένουν κανένα επίδομα. 

Στην πρόσφατη συνάντηση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου με το γραμματέα του ΥΠΠΟ, οι απαντήσεις που δόθηκαν περί της επέκτασης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για Νοέμβρη και Δεκέμβρη, απάντησαν με αοριστίες, λέγοντας μάλιστα ότι μια τέτοια κίνηση θα επιβαρύνει το δημοσιονομικά της χώρας (!). Είναι προκλητικό τη στιγμή που ξοδεύονται πακτωλοί χρημάτων σε ιδιωτικές κλινικές, αστυνομία, στρατιωτικούς εξοπλισμούς και ΜΜΕ, να μας λένε ότι εμείς είμαστε το δημοσιονομικό “βάρος”. 

Το Μητρώο Καλλιτεχνών χρησιμοποιήθηκε μόνο για την καταβολή αναδρομικού επιδόματος για του μήνες Σεπτέμβρη-Οκτώβρη, κάνοντας ένα πρώτο ξεσκαρτάρισμα για το ποιοι είναι οι δικαιούχοι. Ακόμα και αυτοί που το πήραν, τώρα είναι για άλλη μια φορά ξεκρέμαστοι, χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα, χωρίς προοπτική. Τα μέτρα των απαγορεύσεων που παίρνει η κυβέρνηση για να καλύψει την αδυναμία του συστήματος υγείας, στο οποίο και αυτή συνέβαλε, μας αποκλείουν από την εργασία. Αυτό σημαίνει ότι οφείλει να μας αποζημιώσει, μέχρι να επιστρέψουμε στη δουλειά. Πρέπει να οργανωθούμε σε σωματεία, συλλόγους και πρωτοβουλίες, για να διεκδικήσουμε για άλλη μια φορά τα αυτονόητα, αφού όπως έχει δείξει η ιστορία, τίποτα δε χαρίζεται, αλλά κερδίζεται με αγώνες.

 - Επέκταση των επιδομάτων για όσο χρειαστεί!

 - Μείωση ενοικίου και παύση πληρωμών σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ και εφορία!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις